Regler för utomhusserveringar

uteservering
Körsbärsträden blommar i Kungsträdgården och uteserveringarna ploppar upp som svampar ur jorden. Fast är det bara att öppna en uteservering eller finns det regler? Det finns såklart regler och det första du måste göra är att ansöka ett tillstånd hos polisen där du beskriver hur stor uteserveringen ska vara. Allt måste hålla sig inom det området du ansöker och får tillstånd till, inte ens en liten blomma får vara utanför.

En uteservering ska smälta in i stadsmiljön och får inte blockera hela gatan. Rullstollsbundna och blinda exempelvis får inte bli hindrade att ta sig fram. En uteservering får inte finnas året om utan säsongen sträcker sig från 1 april till 15 oktober. Den svenska sommarnatten är inte alltid så varm och många restauranger har gasolvärmare, detta är ett extra tillstånd som söks via brandförsvaret.

Har du tagit över en lokal som tidigare haft tillstånd så gäller inte tillståndet ditt ställe utan du måste göra en ny ansökan. Tänk även på att se över dina försäkringar och den skadereglering som gäller. Det kan vara olika regler som gäller på uteserveringen mot restauranglokalen. Kommunen, eller staden, äger marken din servering står på så du kan behöva ett tillägg på försäkringen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation